Pressemelding

Frei kirke fyller 125 år
Frei kirke ble vigslet torsdag 15. september i 1897 og fyller derfor 125 år i år. Vi markerer dette med flere flotte jubileumsarrangementer utover høsten.

Fakta

Frei er et gammelt kirkested, det er grunn til å tro at Frei kan ha hatt egen kirke kanskje helt siden 1300-tallet. (Les mer om dette i denne artikkelen av Siw Helen M. Grønland).

Kirken er første gang nevnt i skriftlige kilder i 1478, og da den brant ned etter lynnedslag i 1766 ble den omtalt som liten og skrøpelig.

Man satte straks i gang med byggingen av ny kirke. Denne ble imidlertid revet i 1896 for å gi plass til nåværende kirke, som ble tatt i bruk og innviet 15. september 1897 av daværende biskop i Nidaros bispedømme, biskop Skaar.

Kirken er en langkirke bygd i tre og er tegnet av arkitekt Karl Norum og bygd av byggmester Lars Mogstad.

Program for jubileumsmarkering


Fredag 23.09.22 kl. 1800 i Frei kirke - Konsert med Tylden/Sandbukt/Ljones - Frei Kirke 125 år!

I anledning 125-årsjubileet til Frei Kirke har Rune Tylden, Øystein Sandbukt og Andreas Ljones gått sammen for å lage en konsert jubilanten verdig. Kom og nyt den gode atmosfæren, kombinert med vakre omgivelser og spennende samspill. (Arrangør: Festspillene i Kristiansund)


Onsdag 28.09.22 kl. 1900 i Frei kirke - «Kinakveld»

Hanne Line Mathisen er prosjektkoordinator i Areopagos. Hun er tilbake i Norge etter 11 år i Kina, der hun først reiste ut som frivillig for Areopagos. Hun vil orientere om organisasjonens arbeid i Kina: Hvorfor og hvordan vi arbeider i Kina i dag, innblikk i det kristne fellesskapet i Kina via to kinesiske kunstneres bilder.


Torsdag 29.09.22 kl. 1900 i Frei kirke - Nils Fiske i samtale med Ole Kristian Gundersen om Frei kirke og kirkested

Møt Nils Fiske i en kulturhistorisk samtale om Frei kirke og kirkested med Ole Kristian Gundersen i Frei kirke. Dette blir en interessant samtale med en av de store ildsjelene rundt Frei kirke og kirkested, og ikke minst bautasteinene og Freidarberg. 

Musikkinnslag ved Margaret Rensvik.


Søndag 02.10.22 kl. 1100 i Frei kirke – Jubileumsgudstjeneste

Medvirkende: Sokneprest Lynn Brakstad, Prost Sindre Kulø, kantor Julija Bujanovaite-Sokol, Frei barnekor og Frei hornmusikk. Påfølgende jubileumskirkekaffe i Frei bedehus!


Lørdag 22.10 kl. 11-15 i Frei bedehus - Basar 

Vi slår til med en tradisjonell basar med flotte gevinster!


Lørdag 22.10.22 kl. 1800 i Frei kirke – Kammerkonsert

Julija Bujanovaite-Sokol (piano, orgel), Sharleen Clapperton (fiolin), Anna Ostachowska (bratsj).

Musikk av E. Grieg, W. A. Mozart.


Frei kirkested


I dette landskapet har det vært kirker og gravsteder helt siden middelalderen, og de historiske linjene går tilbake til vikingtiden med Egil Ullserk, Håkon den gode og slaget på Rastarkalv.

Frei menighet har tatt initiativ til en ny nettside som samler informasjon om kirkestedet som består av Freihaugen/Rastarkalv, Frei bedehus, middelaldergravstedet og Frei kirke. Det langsiktige håpet er å få etablert en frivillig venneforening for Frei kirkested, et av kommunens viktigste kulturmiljøer.


Mer informasjon
www.freikirkested.no 


Kontaktperson
Stein Åge Sørlie, leder Frei menighetsråd - mob 975 89 228, post@dirigenten.org